Praktische info

Elektriciteit en stekkers: wat je moet weten voor je reis

Elektriciteit en stekkers in Ierland: wat je moet weten voor je reis

Als je binnenkort naar Ierland gaat reizen, is het handig om wat basisinformatie te hebben over elektriciteit en stekkers in het land. Niets is vervelender dan aan te komen op je bestemming en erachter te komen dat je geen stroom kunt gebruiken voor je elektronische apparaten. In dit artikel deel ik mijn eigen ervaringen en tips, zodat jij goed voorbereid op reis kunt gaan.

Stekkers en stopcontacten in Ierland

In Ierland zijn de stopcontacten van het type G, wat betekent dat je een driepolige stekker nodig hebt. Deze stekkers hebben drie rechthoekige pinnen en zijn anders dan de stekkers die in Nederland en België worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om een reisstekker mee te nemen, zodat je jouw elektronische apparaten kunt opladen tijdens je verblijf in Ierland.

Tip: Zorg ervoor dat je een universele reisstekker aanschaft, zodat je deze ook kunt gebruiken in andere landen met verschillende stopcontacten.

Spanning en frequentie

In Ierland is de spanning op stopcontacten 230 volt en de frequentie is 50 Hz. Dit betekent dat de meeste elektronische apparaten die geschikt zijn voor Europese stopcontacten zonder problemen kunnen worden gebruikt in Ierland. Controleer altijd het voltage en de frequentie van je apparaten voordat je ze aansluit om schade te voorkomen.

Let op: Sommige oudere gebouwen in Ierland kunnen nog steeds stopcontacten hebben met een lagere spanning. Wees voorzichtig bij het opladen van gevoelige apparaten zoals laptops en camera’s.

Stroomuitval en noodvoorzieningen

Hoewel stroomuitval in Ierland niet vaak voorkomt, kan het wel eens gebeuren. Zorg ervoor dat je altijd een zaklamp en wat extra batterijen bij je hebt, vooral als je op het platteland verblijft waar de infrastructuur minder ontwikkeld kan zijn. Het is ook handig om een powerbank mee te nemen, zodat je jouw telefoon kunt blijven gebruiken tijdens stroomuitval.

Tip: Controleer bij aankomst in je accommodatie waar de zekeringkast zich bevindt, zodat je weet wat te doen in geval van stroomuitval.

Conclusie

Ierland is een prachtige bestemming met veel te zien en te doen. Door vooraf wat onderzoek te doen naar de elektriciteit en stekkers in het land, kun je ervoor zorgen dat je reis zo soepel mogelijk verloopt. Vergeet niet om een reisstekker mee te nemen, voor het geval dat, en geniet van je avontuur in het groene land van Ierland!

Ierland