Bezienswaardigheden

Bru na Boinne: prehistorische graven en megalithische monumenten

Bru na Boinne: prehistorische graven en megalithische monumenten

Welkom bij Bru na Boinne, een van de meest indrukwekkende prehistorische sites in Ierland. Deze UNESCO-werelderfgoedlocatie ligt in County Meath, net ten noorden van Dublin, en staat bekend om zijn prachtige neolithische graven en megalithische monumenten. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en archeologie, dan is een bezoek aan Bru na Boinne zeker een must!

De geschiedenis van Bru na Boinne

De site van Bru na Boinne is al meer dan 5000 jaar oud en dateert uit de Neolithische periode. Het bestaat uit een complex van graven, tempels en monumenten die een fascinerend inzicht bieden in het leven van onze voorouders. De monumenten werden gebouwd tussen 3300 en 2900 voor Christus en zijn tot op de dag van vandaag goed bewaard gebleven.

De graven van Bru na Boinne

De belangrijkste attracties van Bru na Boinne zijn de megalithische graven, waaronder Newgrange, Knowth en Dowth. Newgrange is de meest bekende van de drie en wordt beschouwd als een van de oudste overdekte graven ter wereld. Het heeft een indrukwekkende ronde vorm en is versierd met intrigerende geometrische patronen.

Knowth en Dowth zijn ook zeer indrukwekkende graven, met elk hun eigen unieke kenmerken. Knowth heeft bijvoorbeeld prachtige kerbstones met ingewikkelde gravures, terwijl Dowth bekend staat om zijn unieke ligging op een heuveltop.

Hoe Bru na Boinne te bereiken

Als je vanuit Dublin naar Bru na Boinne wilt reizen, kun je het beste een auto huren of de bus nemen. De site ligt op ongeveer een uur rijden van de stad, dus het is gemakkelijk te bereiken voor een dagtrip. Zorg ervoor dat je van tevoren je tickets reserveert, vooral in het hoogseizoen, om teleurstelling te voorkomen.

Wat je moet weten voordat je gaat

  • Openingstijden: Bru na Boinne is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur.
  • Toegangsprijs: De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt €15, voor kinderen €5 en voor senioren €10.
  • Rondleidingen: Er zijn regelmatig rondleidingen beschikbaar, zowel in het Engels als in het Iers.

Conclusie

Bru na Boinne is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in prehistorie en archeologie. De site biedt een uniek inzicht in het leven van onze voorouders en is een van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen in Europa. Dus pak je spade en je kwast en ga op ontdekkingstocht in Bru na Boinne!

Ierland